Werkwijze

Stap voor Stap


Alle halsbanden worden met de hand gemaakt.

Op deze pagina kun je zien hoe dat in zijn werk gaat.

Het ontstaan van een vetlederen halsband


Op speciaal verzoek twee halsbanden gemaakt in vetleer met een eigen design vlechtwerk

Ik kies een mooi stuk vetleer uit de vele kleuren die op voorraad zijn en meet de halsmaat van de hond af.  Dan ga ik eerst de kanten polijsten zodat ze mooi glad worden en tevens waterafstotend.

Ik trek een lijn waar later het stiksel moet komen en maak alle gaatjes, zowel bij de sluiting, het einde en het midden waar straks het vlechtwerk van paracord in komt. 

In dit geval wil ik graag een nieuw design uitproberen met bloemetjes. Kleuren en kraaltjes worden uitgezocht en samen met de klant maken we een keuze. 

Ik vlecht de halsband in een leuk design. In deze band zit 12 meter paracord. Ik ben tevreden over het resultaat en overleg nog even met de klant. 

Ik neem een mooi stuk nappa leder in bijpassende kleur en meet dat precies uit zodat de uiteinde mooi afgerond zijn en er geen lelijke vierkante hoeken ontstaan.

Ik lijm alles in elkaar en zorg dat beide uiteinde precies even breed zijn als het leer en het midden 3 tot 5 mm aan beide kanten uitsteekt. Het leer wordt met een roller mooi glad gestreken.

Dan wordt het stuk voering heel secuur onder de gevlochten halsband geplaatst waarbij wederom extra gelet wordt dat de uiteinde mooi onder het leer komen.

In een rechte lijn worden er gaatjes geslagen door de hele halsband dus ook door het nappa leer.

Omdat vetleer een bepaalde rek heeft naai ik de halsband helemaal rond dus zowel bij de sluiting als bij de gaatjes op het einde. Zo wordt voorkomen dat delen van de halsband uit kunnen rekken. En natuurlijk is dat optisch wel zo mooi.

Met waxdraad en speciale naalden gaan we de halsband met de hand naaien

Het naaien met de hand vergt wat kracht want de naalden gaan door de verschillende lagen. Persoonlijk vind ik dit ook mooier dan met een machine. 

Dan worden de sluitingen geplaatst en aangezien dit vetleer is mag er niet met holnieten gewerkt worden want die kunnen uitscheuren. Dus nog even wat meer naaiwerk

Voor extra sterkte wordt de gesp en D-ring “gezekerd” en ik zorg ervoor dat de steekjes mooi doorlopen. Zodat er geen gaatjes worden overgeslagen en je niet een hele grote lus onder de ring krijgt

Als de sluiting en ring goed bevestigd zijn dan is de halsband klaar

Een paar leuke foto's maken en opsturen naar de klant. Zowel van de voor als achterkant want alles mag gezien worden

En dan zijn ze klaar en ga ik naar de post.

Altijd met een leuk extraatje 

Kijk ook eens op: